בודק תוכנה – מה זה אומר להיות בודק תוכנה ׁ(QA)
QA הם ראשי התיבות של Quality Assurance (בקרת איכות).
המטרה של בודקי התוכנה (QA) היא לבדוק את איכות המוצר לפני שהוא יוצא למשתמש – הלקוח.
כאשר מדברים על עולם ההייטק המוצר יכול להיות תוכנה, אפליקציה, מערכת ועוד.
שלב הQA הוא השלב האחרון בהחלטה האם המוצר מוכן לצאת לשוק או לא והאם כל התקלות תוקנו.
בודק QA אחראי לוודא שמוצר או שירות עומדים בתקני האיכות הרלוונטים על פי הפיתוח, הלקוח וחווית המשתמש.
תפקיד אנשי בדיקות האיכות הוא לזהות ולדווח על כל באג או בעיה במוצר ולעבוד עם צוות הפיתוח כדי לפתור אותם.
השורה התחתונה היא שכל חברת הייטק צריכה מחלקת QA ולכן המקצוע הפך למבוקש ביותר בשנים האחרונות, בנוסף לעובדה שהוא מאוד קריטי לתהליך פיתוח המוצר.
למי מתאים תפקיד ה- QA ?
קודם כל, למי שאוהב סדר וארגון ויודע לרדת לפרטים, אנשי מקצוע בתחום ה-QA אחראים לזיהוי באגים ותקלות במוצרים ובשירותים כמו שאמרנו.
הדבר הנוסף החשוב הוא מיומנויות אנליטיות חזקות, על מנת לנתח כמויות גדולות של נתונים, לזהות דפוסים ולהסיק מסקנות כדי להעריך את איכות המוצר חייבת להיות לכם חשיבה אנליטית.
התפקיד מתאים לאנשים בעלי יחסי אנוש, כאלה שיודעים לעבוד בצוות, הסיבה לכך היא שבודקי איכות התוכנה או המוצר צריכים לתקשר בצורה נכונה באגים למפתחים, למנהלי פרויקטים ולגורמים בכירים יותר בצורה ברורה.
יש כמובן צורך בהבנה בסיסית של רכיבים טכניים, כמו גם מיומנויות חזקות של פתרון בעיות כדי לזהות ולהציע פתרונות לבעיות תוך כדי התהליך.
לסיכום, אנשי בדיקות האיכות צריכים להיות אנליטיים, מוכווני פרטים, בעלי יחסי אנוש ברמה גבוהה, העברת מסרים, בעלי כישורי פתרון בעיות וידע טכני חזק.
עכשיו נעבור לסיבה מדוע בכלל צריך את תפקיד הQA?
למה צריך בודק תוכנה בחברת הייטק?
מספר סיבות, בואו נתחיל:
הבטחת איכות מוצר:
בודקי ה-QA, בודקים תוכנות ומערכות כדי לזהות ולפתור באגים, כדי להבטיח בסופו של דבר שהמוצר עומד בסטנדרטים הנדרשים של איכות וחווית משתמש. על מנת לוודא שהמוצר הסופי עונה על הצרכים והציפיות של המשתמשים.
שיפור חווית המשתמש ושביעות רצון:
על ידי זיהוי ותיקון באגים ובעיות אחרות, בדיקת איכות יכולה לעזור לשפר את חווית המשתמש הכוללת ולהפוך את התוכנה לשמישה ויעילה יותר.
כמו שאנחנו יודעים, מוצר איכותי יעלה את שביעות הרצון של הלקוחות ויעזור לבניית אמון איתם
הפחתת סיכון לתקלות: בדיקה עוזרת לזהות בעיות ותקלות פוטנציאליות בשלב מוקדם בתהליך הפיתוח, מה שיכול להפחית את הסיכון לטעויות יקרות ולשפר את היעילות הכוללת.
תחרותיות: בשוק תחרותי מאוד, חברות צריכות להבטיח שהתוכנות שלהן יהיו באיכות הגבוהה ביותר ויענו על צרכי המשתמשים. צוות בודקים חזק יכול לעזור לחברות להישאר לפני המתחרים ולשמור על יתרון בשוק.
עמידה בתקנות: בתעשיות מסוימות, כגון שירותי בריאות או פיננסים, התוכנה חייבת לעמוד בתקנות ובתקנים מחמירים. צוות בדיקות יכול לעזור להבטיח שהתוכנה עומדת בדרישות אלה ושהחברה תמשיך לעמוד בדרישות.
מה צריך כדי להתחיל בתפקיד QA?
קורות חיים מתאימים: התמקדו בהדגשת הכישורים הטכניים שלכם, תשומת לב לפרטים ויכולות פתרון בעיות. אם יש לכם ניסיון או השכלה רלוונטיים, הקפידו לכלול גם אותם.
ניסיון מעשי: אתם יכולים לקחת על עצמכם פרויקטים עצמאיים או במשרה חלקית כדי לקבל ניסיון מעשי בבדיקות תוכנה ואבטחת איכות. אתם יכולים גם לחפש משרות התחלתיות בחברות פיתוח תוכנה או סטארטאפים.
נטוורקינג: התחברו לאנשי מקצוע אחרים בתחום ה-QA באמצעות לינקדאין, ארגונים מקצועיים או אירועי נטוורקינג. זה יכול לעזור לכם ליצור קשרים בעלי ערך שיכולים להוביל להזדמנויות עבודה.
השכלה: תואר ראשון במדעי המחשב, הנדסה או תחום קשור, הסמכות כמו בודק תוכנה מוסמך (CSTE) או הסמכה של המועצה הבינלאומית לבדיקת כישורי תוכנה (ISTQB).
איך נראה יום עבודה של בודק תוכנה QA?
יום העבודה של איש QA יכול להשתנות בהתאם לארגון ולפרויקט, אבל הנה תיאור די רחב שיכול להתאים לרוב המשרות:
סקירת דרישות ונתוני משתמשים
בודקי תוכנה בדרך כלל מתחילים את היום שלהם בבדיקת דרישות ונתוני משתמשים כדי להבין את ההתנהגות הצפויה של המוצר או השירות. הם מוודאים שהדרישות ברורות, תמציתיות וניתנות לבדיקה.
פיתוח תוכניות בדיקה ומקרי בדיקה
אנשי מקצוע בתחום ה-QA מפתחים תוכניות בדיקה ומקרי בדיקה כדי להבטיח שהמוצר או השירות עומדים בתקני האיכות הצפויים.
תוכניות בדיקה מתארות את אסטרטגיית הבדיקה הכוללת, בעוד שמקרי בדיקה מפרטים את השלבים הספציפיים והתוצאות הצפויות עבור כל בדיקה.
מקרי בדיקה מתוכננים בצורה שיהיה ניתן לחזור עליהם, כך שניתן יהיה לזהות ולפתור כל ליקוי בקלות.
חלק מאנשי בדיקות התוכנה משתמשים בכלי בדיקה אוטומטיים כדי לעזור להם לבצע מקרי בדיקה בצורה יעילה יותר.
הפעלת בדיקות וניתוח תוצאות: בודקי תוכנה עורכים בדיקות ומנתחים את התוצאות כדי לזהות פגמים או בעיות במוצר או בשירות. הם מתעדים את הליקויים ומדווחים עליהם לצוות הפיתוח כדי שימצאו פתרון.
שיתוף פעולה עם צוות הפיתוח: בודקי איכות התוכנה עובדים בשיתוף פעולה הדוק עם צוות הפיתוח כדי להבטיח שהפגמים ייפתרו ושהמוצר או השירות עומדים בתקני האיכות הצפויים. הם עשויים להשתתף בפגישות סטנד-אפ יומיות, בתכנון ספרינט ובדיעבד כדי להבטיח שתהליך הבדיקה משולב בתהליך הפיתוח.
השתתפות בביקורות קוד: אנשי QA לוקחים חלק בביקורות קוד כדי להבטיח שהקוד עומד בתקני האיכות הצפויים. הם מספקים משוב על איכות הקוד, אבטחה ויכולת בדיקה כדי להבטיח שהמוצר או השירות קל לתחזוקה ולשימוש.
דיווח על התקדמות הבדיקות: אנשי ה-QA מדווחים על התקדמות הבדיקה לגורמים בכירים כדי להבטיח שהפרויקט נמצא במסלול ושהליקויים נפתרים בזמן. הדוחות הם בנושאים מגוונים כמו כיסוי בדיקות, מגמות פגמים ומדדי בדיקה.
טיפים להצלחה בקריירה בתפקיד QA
הישארו מעודכנים במגמות והתקדמות בתעשייה
חשוב להישאר מעודכנים בטכנולוגיות, המתודולוגיות והשיטות המומלצות העדכניות ביותר בבדיקות תוכנה ואבטחת איכות.
תעשיית פיתוח התוכנה מתפתחת כל הזמן ולכן נדרש מכם להסתגל ותמיד להיות פתוחים לשינויים, כך שתתאימו את אסטרטגיות הבדיקה שלכם לפי הצורך.
תעקבו אחרי מומחים בתעשייה, תשתתפו בכנסים ובסדנאות ותקראו ספרים ומאמרים רלוונטיים – כך תוכלו גם לזהות תחומים שבהם אתם צריכים לשפר את הכישורים שלכם וגם למצוא הזדמנויות לפתח את הקריירה שלכם.
שפרו את הכישורים הטכניים שלכם
הבנה חזקה של פיתוח תוכנה, שפות תכנות וכלי בדיקה היא קריטית להצלחה בתחום בידקות האיכות.
חשוב לקחת קורסים או לקבל הכשרה מעשית כדי לקדם את הידע שלכם. זה ילעזור לכם להיות אנשי QA יעילים יותר וגם יעזור לכם להבין טוב יותר את תהליך פיתוח התוכנה.
בנוסף, שמירה על הכישורים הטכניים והידע שלכם מעודכנים תעזור לכם להישאר תחרותיים בשוק העבודה העמוס בכישרונות ולפתוח בפניכם להזדמנויות חדשות.
תיצרו קשרים חזקים עם אנשי QA אחרים
בניית רשת קשרים של אנשי מקצוע בתחום ה-QA תעזור לכם להישאר מעודכנים לגבי מגמות בתעשייה, ללמוד מניסיונם של אחרים ולהרחיב את הזדמנויות העבודה שלכם.
אפשר להצטרף לקבוצות בפייסבוק ובלינקדאין, להשתתף במפגשים ובכנסים.
שימו לב לפרטים
כמקצועני QA, חשוב לשים לב לפרטים הקטנים ולפגמים שאחרים עלולים לפספס, כי בסופו של דבר זו האחריות שלכם לדאוג שאין תקלות לא צפויות בדרך, ואם יתגלו תקלות כאלו תצטרכו לשאת בתוצאות.
לכן תפתחו את כישורי החשיבה הביקורתית שלכם ותהיו רציניים בבדיקות שלכם.
תכתבו מקרי מבחן ברורים ותמציתיים
מקרי מבחן כתובים כמו שצריך יעזרו לכם ולקולגות שלכם לתכנן ולבצע אסטרטגיות בדיקה יעילות.
קחו את הזמן לכתוב מקרי מבחן ברורים ותמציתיים שקל להבין ולעקוב אחריהם, זה יוביל לכך שהבדיקות שלכם יהיו עקביות ומקיפות.
תשתמשו באוטומציה של בדיקות
בדיקות אוטומטיות יעזרו לכם להגביר את היעילות, להפחית את הסיכון לטעויות אנוש ולשפר את הבדיקות באופן כללי.
תלמדו איך להשתמש בכלים ובטכניקות לאוטומציה של בדיקות, וליישם אותם באסטרטגיות הבדיקה שלכם. בדיקות אוטומטיות יכולות גם לעזור לכם להריץ בדיקות מהר יותר, ולפנות זמן להתמקד במשימות אחרות.
תהיו פרואקטיביים
אל תחכו לבעיות שיגיעו אליכם- תחפשו באופן פעיל בעיות פוטנציאליות ותטפלו בהן באופן יזום. תהיו אקטיביים בבדיקות שלכם, ותחפשו דרכים לזהות ולפתור בעיות לפני שהן הופכות לבעיות גדולות יותר. צעד זה יבטיח שתוכנה עומדת בתקני איכות וימזער את הסיכון לפגמים.
יחסי אנוש
כישורי תקשורת טובים חיוניים להצלחה בעולם ה-QA. תשתדלו להיות ברורים ותמציתיים בדוחות שלכם, ותעבדו עם כל הגורמים בתהליך כדי להבין את הצרכים והציפיות שלהם. תקשיבו באופן פעיל לעצות שאתם מקבלים ותמיד תשארו פתוחים למשוב. תקשורת יעילה גם תעזור לכם לפתור קונפליקטים, לבנות אמון ולטפח סביבת עבודה חיובית.
תקבלו ניסיון בשטח
תרגול הוא המפתח להצלחה. כל הזמן תחפש הזדמנויות לעבוד על פרויקטים בעולם האמיתי, בין אם בעבודה או באמצעות פרויקטים אישיים, כדי לצבור ניסיון מעשי. כך תפתחו את הכישורים שלכם ותקבלו הבנה מעמיקה יותר של פיתוח ובדיקות תוכנה.
הבנת מחזור החיים של פיתוח התוכנה (SDLC)
הבנת ה-SDLC תעזור לכם לתכנן ולבצע אסטרטגיות בדיקה יעילות. תלמדו את השלבים השונים של ה-SDLC ואת תפקיד ה-QA בכל שלב. הבנת ה-SDLC תתרום גם לתקשורת עם שאר הגורמים בתהליך ותבטיח שכולם נמצאים באותו ראש.
ניהול זמן ותיעדוף משימות
ניהול זמן הוא מפתח להצלחה בעולם המהיר של QA.שימו דגש על סדר, ארגון ותעדוף משימות ותנהלו את הזמן שלכם ביעילות כדי להבטיח שאתם מסוגלים לעמוד בלוחות זמנים ולספק תוצאות באיכות גבוהה. על ידי ארגון וניהול הזמן שלכם ביעילות, אתם יכולים לשפר את הפרודוקטיביות שלכם ולעבוד בצורה יעילה יותר, ובכך לפנות זמן להתמקד במשימות ופרויקטים אחרים.